Background

Nieuws


Slagerij Kastelein viert 25-jarig bestaan

28 juni 2024 - Hofweekblad

Diepenheim – Slagerij Kastelein is natuurlijk al sinds 1960 een begrip in Diepenheim en omstreken, maar Rein Hofman kwam er in 1991 in dienst en nam de slagerij op 28 juni 1999 over. Uit respect voor de naam en reputatie die Gerrit Kastelein vanaf het begin had opgebouwd, heeft hij de naam hetzelfde gelaten. “En niet alleen de naam is gelijk gebleven, ik heb het ambacht van hem geleerd, dus door de jaren heen is ook de kwaliteit onveranderd goed”, zegt Rein trots.

Rein weet als geen ander het verschil in kwaliteit als het op vlees aankomt. “Vlees van gestreste dieren is gewoon niet lekker. Daarom wil ik bijvoorbeeld geen dieren die een hele dag in een vrachtwagen hebben gestaan. Al ons vlees komt uit de buurt en ik ken elke veehouder persoonlijk. Ik wil weten waar de dieren vandaan komen, zekerheid hebben dat ze een goed leven hebben gehad.


Dat klinkt misschien tegenstrijdig omdat ik ze ook slacht, maar zoals Gerrit Kastelein altijd zei: ‘Ik ben een slager die weet wat voor vlees hij in de kuip heeft’. Alleen het beste is goed genoeg!”Dat klinkt misschien tegenstrijdig omdat ik ze ook slacht, maar zoals Gerrit Kastelein altijd zei: ‘Ik ben een slager die weet wat voor vlees hij in de kuip heeft’. Alleen het beste is goed genoeg!”

Dikaatjes, Borgmennekes, Smulbuikjes en Bedientjes

Slagerij Kastelein grossiert ook al sinds jaren in vele gewonnen prijzen: de eerste die Rein in de wacht sleepte was in 2000: Nationaal en Internationaal kampioen Slavakto.

In 2005 was de slagerij worstmakerij van het jaar. En nog altijd heeft Kastelein een eigen worstmakerij. “Met de techniek van nu en het ambacht van vroeger”, vertelt Rein. “We werken nog steeds met enkele recepten van vroeger, altijd met verse kruiden en specerijen, waar we vele onderscheidingen mee in de wacht hebben gesleept.” Kastelein heeft ook producten met een eigen naam, zoals Dikaatjes, Borgmennekes, Smulbuikjes en Bedientjes: voor de vaste klandizie van Kastelein geen onbekende lekkernijen.

Supertrots op hun team

Vanuit de eigen slachterij levert Slagerij Kastelein een grote verscheidenheid aan vleesproducten, puur en ongekruid, maar er is ook een ruime keus aan vleeswaren, hapjes of snacks en diverse dagverse kant-en-klaarmaaltijden van de eigen traiteur. De hele lijn van boerderij tot in de winkel hebben ze in eigen hand. “Alleen zo kun je een constante kwaliteit waarborgen”, meent Rein. “We houden een goede balans tussen perfectie en de continuïteit van ons bedrijf.” Met zijn partner Ellen zijn ze niet alleen trots op het uitoefenen van dit mooie ambacht, maar vooral op het gemotiveerde en zeer vakkundige team waarmee ze elke dag weer met plezier klaar staan voor hun nog altijd groeiende klantenkring.

“Wie jarig is trakteert”

De tijd vliegt en Rein kan het bijna niet bevatten dat hij alweer 25 jaar aan het roer staat van dit vlaggenschip. “De tijd gaat zo snel!”, verzucht hij, “maar dat geldt voor bijna iedereen. En wie jarig is trakteert, dus we gaan er een feest van maken.”

Ook de klanten gaan meeprofiteren. Hoe? Dat zie je in de advertenties in dit Hofweekblad, naast een smakelijke verrassing voor elke klant. Deze aanbiedingen zijn geldig van maandag 1 tot en met zaterdag 6 juli.


Rookworst Slagerij Kastelein bekroond met goud tijdens Arnhem Rookworststad

Bij de prijsuitrijking van de Arnhem Rookworststad 2022 zijn onze rookworst fijn en grof allebei met goud bekroond!

De ambachtelijk worstmakerij van Slagerij Kastelein had zowel een grove als fijne rookworst ingestuurd voor de vakwedstrijd en uiteraard zijn deze allebei geprezen met een gouden bekroning. Wij zijn blij dat wij dit ambachtelijke en traditionele vak in stand kunnen houden en dat wij hier een gouden waardering voor ontvangen.

Dit komt samen met de bekroning voor onze producten bij de Slavakto 2022. Als u benieuwd bent naar de smaak van onze prijswinnende producten, komt u dan vooral langs in onze slagerij en proef het zelf!


Kampioen van Overijssel

Tijdens de Slavakto 2022 in Utrecht zijn wij meerdere keren in de prijzen gevallen. In de categorie verduurzaamde worstsoorten zijn wij Nederlands kampioen geworden met onze Italiano!

Tevens is onze werknemer Björn Nederlands jeugdkampioen geworden in de categorie salade met onze kastelein salade.

Wij als team zijn natuurlijk enorm trots op het feit dat wij deze prijzen mogen behalen met als bekroning kampioen van de provincie Overijssel.


Kastelein - 60 jaar passie voor ambacht

Slagerij Kastelein behoort tot de absolute top van Nederland getuige de vele bekroonde producten.
Tot de echte toppers behoren onder andere onze droge worst, nägelholt, bakbloedworst, achterham en cowboyvlees.

In september 1960 is hij in Diepenheim begonnen. Als jong broekie was hij in zijn geboorteplaats Diepenveen al te vinden in de slagerij van buurman Middendorp. Natuurlijk wilde Gerrit ook slager worden. Na zijn diensttijd wilde hij niet terug naar Diepenveen, hij wilde de wijde wereld in en kwam in Vlaardingen terecht. Maar Middendorp kende zijn kwaliteiten en vroeg hem filiaalhouder te worden in zijn nieuwe zaak in Diepenheim. Zo kwam Gerrit als 23-jarige in de Grotestraat, in het pand van schilder Bolink. Het was hard werken: zelf slachten, worst en vleeswaren maken en tussendoor klanten helpen. Maar de recepten van slager Middendorp vielen bij de Diepenheimers niet zo goed. Ze wilden geen rookspek , maar gezouten spek en de worst was veel te fijn gemalen. Middendorp wilde er na een half jaar al mee stoppen, maar Gerrit geloofde er nog steeds in en begon voor zichzelf! Maar ja, alle Diepenheimers waren klant bij slager Regterschot, zo gemakkelijk stapten die niet over naar "de niejen slager".

Lees alles over Slagerij Kastelein in onze jubileum uitgave >>


Slagerij Kastelein Beste Traiteur van het jaar 2022!

Slagerij Kastelein uit Diepenheim is uitgeroepen tot beste Traiteur van het jaar. Na een spannende finaleronde is 24 januari bekend geworden dat Kastelein zich in 2022 Traiteur van het jaar mag noemen. De traiteurproducten behoren tot de beste van heel Nederland, waardoor zij het hele jaar rond met trots de titel ‘Beste Traiteur van het jaar 2022’ bij zich mogen dragen!

De titel wordt uitgegeven door Stichting het Worstmakersgilde, die zich ten doel stelt het ambacht van de slager hoog te houden. In het afgelopen voor- en najaar zijn een groot aantal producten afgehaald bij meer dan 150 deelnemende slagerijen en gekeurd door keurmeesters van het Worstmakersgilde.

Hier zijn uiteindelijk 20 genomineerden uit voortgekomen, waaronder Slagerij Kastelein. Na de twee keuringrondes zijn er tijdens de allesbeslissende finale ronde afgelopen maand nog eens een aantal producten afgehaald. De producten zijn onder andere gekeurd op uiterlijk, smaak en structuur, maar vooral met de gedachte: ‘Is het een lekker product voor de consument?’.

Na het keuren van de laatste producten is Slagerij Kastelein als beste Traiteur naar voren gekomen! Slagerij Kastelein is een ambachtelijke slagerij met eigen worstmakerij. Ambacht en dierenwelzijn staan al jaren hoog in het vaandel. Alleen het beste is goed genoeg en dat vindt u terug in alle producten: van het rundvlees tot de eigengemaakte vleeswaren, worstsoorten en maaltijden. Het team van Kastelein is enorm trots op hun behaalde titel en het grote aantal producten die ze zelf maken. De komende weken zal in de slagerij uiteraard extra aandacht worden gegeven aan de lekkerste traiteurproducten van heel Nederland.

Over de productkeuringen: het team van erkende keurmeesters bestaat uit gecertificeerde slagers en oud-slagers. Zij beoordelen producten als worst, vleeswaren en maaltijden volgens een vast protocol op diverse vaktechnische- en smaakaspecten. Doordat Slagerij Kastelein constant bezig is met het maken van lekkere en ambachtelijke producten, is deze titel een bekroning op hun werk.


Slagerij Kastelein bekroond met goud

ARNHEM – Slagerij Kastelein is tijdens de nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2021 in de prijzen gevallen. De fijne, grove en speciale rookworst van Kastelein zijn tijdens de keuring bekroond met goud.

Landelijke competitie

Voor Gelderse rookworst en innovatieve rookworstproducten is de Arnhem Rookworststad de grootste rookworstwedstrijd. Alle slagers en worstmakers uit Nederland krijgen tijdens deze wedstrijd de mogelijkheid om waardering te ontvangen voor hun vakkundigheid. Voor slagers is het behalen van een onderscheiding een erkenning van kwaliteit van hun Gelderse Rookworst en hun vakmanschap.

Deskundige juryleden

De ingezonden rookworsten worden gekeurd door een team van deskundige juryleden. Zij kijken naar uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien en structuur na snijden, geur en smaak, consistentie en innovatie.

Hoge kwaliteit

De bekroning van producten van Slagerij Kastelein betekent dat Rein een Gelderse Rookworst van zeer hoge kwaliteit verkoopt.


Slagerij Kastelein ‘Regiokampioen Worstmakerij van het jaar 2020’ en ‘Regiokampioen Traiteur van het jaar 2020’


Slagerij Kastelein is aangesloten bij De Gildeslager; een collectief van ambachtelijke slagers. Regelmatig komen de slagers samen om inspiratie op te doen en specifieke vakkennis te delen. Jaarlijks reikt De Gildeslager prijzen uit aan de best presterende leden. Tijdens de jaarbijeenkomst van maandag 20 januari 2020 is Slagerij Kastelein bekroond tot ‘Regiokampioen Worstmakerij van het jaar 2020’ en ‘Regiokampioen Traiteur van het jaar 2020’.

Gedurende 2019 hebben bij alle leden van De Gildeslager onverwachte keuringen plaatsgevonden, waarbij de zorgvuldig gekozen vakjury diverse producten zoals vleeswaren, worsten en maaltijden beoordeelde op onder meer vakmanschap, geur, smaak en versheid. Ook werden de producten microbiologisch gekeurd. Begin december heeft de jury alle genomineerden bekendgemaakt. Tijdens de jaarbijeenkomst heeft Slagerij Kastelein de felbegeerde titel ‘Regiokampioen Worstmakerij van het jaar 2020’ en ‘Regiokampioen Traiteur van het jaar 2020’ binnengesleept.



De lekkerste rookworst komt uit Diepenheim

Persbericht, 18 oktober 2018

DIEPENHEIM - Slagerij Kastelein in Diepenheim maakt de lekkerste fijne Gelderse rookworst van Nederland. Eigenaar Rein Hofman is trots dat hij de 44e nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2018 won.

„Dit is erkenning voor ons werk”, vindt hij. „Je moet overal op letten. Zo’n 46 procent van de inzendingen krijgt niet eens een beoordeling van de vakjury, omdat van tevoren al duidelijk is dat de worst onder de maat is. Als je dan wint, heb je echt wel iets gepresteerd.”

„We doen er echt ons best voor om goed vlees te verkopen”, aldus Hofman (50) . „Wij zijn één van de ongeveer honderd slagerijen in Nederland die zelf slachten bijvoorbeeld. We laten de dieren hier een dag voordat we ze slachten. De dieren zijn dan niet gestrest maar rustig. Beter voor hen, maar ook voor het vlees; het is dan beter van smaak, van kleur, het is steviger, de ph-waarde is perfect en het is langer houdbaar.”

Het vlees van deze varkens gebruikt de slagerij al vanaf de start in 1960 voor, onder meer, rookworst. Ook aan het recept is niet veel veranderd. „De basis is hetzelfde”, vertelt Hofman. „In de loop der jaren hebben we qua kruiden minieme aanpassingen gedaan.” Hoe het dan komt dat de fijne rookworst nu als winnaar uit de bus kwam? „Zeg het maar. We hebben het gewoon goed gedaan.”

Honderd punten

Medewerker Björn Kok heeft de worst die is ingezonden naar Arnhem ‘gedraaid’ van de grondstoffen die Hofman klaarzette. „Mooi dat we gewonnen hebben”, vindt hij.

Dat naast de beker voor de beste fijne rookworst nóg een beker in de Diepenheimse slagerij prijkt voor de rookworst met brie en walnoot die Hofman bedacht, vindt hij niet bijzonder. „Ja joh, iedereen die 98 punten van de 100 scoort, die krijgt zo’n ding mee, daar zijn er meer van. Die fijne rookworst, goud met ster, dát is hem. Die krijg je alleen met 100 punten.”

Te warm

De slager heeft de prijs vorige week al gewonnen, maar hij heeft nog even gewacht om er vruchtbaarheid aan te geven. „Ik wil die worst natuurlijk ook gewoon verkopen. Vorige week was het nog zó warm. We hebben ze volgende week in de aanbieding: drie halen, twee betalen. Dan is het er weer voor. Plus: in Diepenheim hebben we dan tien dagen ‘Kunstmoment’, een evenement waarbij professionele kunstenaars hun werk tonen. Ik dacht: dat is mooi, dan tonen wij ónze kunst: rookworst.”

Bron Tubantia


Kampioen Klasse Fijn Arnhem Rookworststad 2018

Persbericht, 13 oktober 2018

Slager Kastelein is in de prijzen gevallen tijdens de 44e nationale vakwedstrijd Arnhem  Rookworststad 2018. De ingezonden producten van slagerij Kastelein zijn tijdens de 44e vakwedstrijd Arnhem Rookworst bekroond met goud met ster.

Arnhem Rookworststad vakwedstrijd is de grootste nationale Gelderse Rookworstwedstrijd, en innovatieve rookworstproducten in Nederland.

Slagers en worstmakers uit heel Nederland krijgen tijdens deze wedstrijd de kans om nationale waardering te oogsten voor hun vakkundigheid door mee te doen aan deze unieke vakwedstrijd.
Het behalen van een onderscheiding is dan ook een erkenning van de kwaliteit van de Gelderse Rookworst en een waardering voor het vakmanschap van deze ambachtelijke specialist.

Een team van deskundige juryleden keurden de ingezonden producten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie en innovatie.

Het feit dat de producten van slagerij Kastelein bekroond zijn betekent dat hij een Gelderse Rookworst van zeer hoge kwaliteit verkoopt.
 
De organisatie van  Arnhem Rookworststad.


75 jaar oud en nog altijd slager

Twintig jaar geleden zei Joop Marks het al: ik blijf slager tot mijn 80ste. Hij meldt zich nog iedere woensdag bij Slagerij Kastelein voor de slacht. "Ik ga door zolang mijn lichaam het volhoudt.".

Marks, geboren in 1943, was veertien toen hij voor het eerst over de drempel van slagerij van Reind Weenk in Eefde stapte. "Naar school wilde ik niet meer. En mijn moeder was dat thuiszitten van mij allang zat. Weenk was een kennis van de familie en toen mijn moeder op een dag bij hem in de winkel liet vallen dat ze nog een zoon had 'die niks wou', kreeg ze als antwoord: 'laat maar komen'.

Bij slager Reind Weenk in Eefde leerde hij het vak.  Ik heb er alles gedaan. Werk in de winkel, bestellingen bezorgen. 's Ochtends vroeg de koeien en varkens ophalen voor de slacht. Een koe en vier varkens per week werden er geslacht in die tijd. Dat ging toen nog op de ouderwetse manier, alles handmatig: het slachten, het uitbenen, het uitvliezen. Erg zwaar werk. Een echte ambacht."

Marks maakte lange dagen voor een 14-jarige. Overdag stond hij vroeg op en hielp hij in de slagerij. In de avonduren ging hij naar slagersvakschool. Eerst naar Deventer, later naar Apeldoorn. "Ja, in die tijd leerde je tenminste nog iets op school. Het echte slachten, het uitbenen, darmen schoonmaken.. dat leert de jeugd van tegenwoordig niet meer. Die worden opgeleid tot winkelbediendes zeg ik wel eens."

In 1965 kwam Marks in Diepenheim terecht. "Dat was het gevolg van een misverstand", vertelt Marks. "Weenk was maar een klein slagertje. Ik hoorde dat een slager in Vorden personeel zocht en informeerde daar. Maar daar hadden ze niemand meer nodig. Maar in Diepenveen zat wel een slager die personeel zocht. Ik verstond alleen geen Diepeveen, maar Diepenheim, haha. Dus ik pakte de motor en reed naar Diepenheim. Twee slagers had je daar toen, Regterschot en Kastelein. Die slagerij van Kastelein, dat leek me niet wat. Dus meldde ik me bij Hendrik Regterschot, die wel plek voor me had."

Overstap

En toen kreeg Marks in 1973 verkering. "Met mijn meisje Josefien. In 1975 trouwden we. Bij Regterschot verbleef ik intern en maakte ik lange dagen. Je moest op ieder moment van de dag klaar staan. Baak ging het werk 's avonds ook nog door, met bestellingen rondbrengen. Dat kan natuurlijk niet meer als je getrouwd bent. toen ben ik daar weggegaan. Gerrit Kastelein had toen net een nieuwe slagerij gebouwd en ik kon daar onder beter arbeidsvoorwaarden aan de slag. Alhoewel het werk daar ook vaak pas om 21.00 uur gedaan was. Maar dat was wel wat toen hoor, dat ik die overstap maakte. Mensen hadden het erover."

Marks is de pensioengerechtigde leeftijd allang gepasseerd, maar slacht nog steeds met veel plezier bij Slagerij Kastelein, die inmiddels is overgenomen door Rein Hofman. Hij werkt niet meer elke dag. Iedere woensdag wanneer het vee binnenkomt om geslacht te worden en soms op donderdag, wanneer de huisslachtingen zijn. "Goede slagers, die het daadwerkelijke slachten onder de knie hebben, zijn moeilijk te vinden. Het is in feite een uitstervend beroep, op de vakschool leren ze het niet eens meer. Dat is ook niet meer nodig, want de meeste slagerijen krijgen hun vlees in stukken aangeleverd via de grote slachthuizen en bewerken het dan tot producten. Slagerij Kastelein is een van de weinige zelfslachtende slagers in Nederland, er zijn er nog zo'n 130."

Het begeleiden van de jongeren die het ambacht van slachten wel willen leren doet Marks het dan ook graag. Wat hij ze bijbrengt? "Het doden van de dieren moet zorgvuldig gebeuren. Dat is heel belangrijk. Toestanden zo als laatst in het nieuws, dat komt hier niet voor."

Bekijk ook..

Klik hier voor het verslag met video van Tubantia. Rutger Borgerink kijkt een dagje mee met Joop Marks.


Zilver voor slagerij Kastelein uit Diepenheim
in de Verkiezing van de Twente Asperge Ham 2018

De Twentse asperges stonden ook afgelopen maandag weer centraal tijdens de Verkiezing van de Twente Asperge Ham-Salade-Wijn-Terras 2018. Een competitie in vier wedstrijd categorieën tussen wijnhandelaren, ambachtelijke slagers en groentespeciaalzaken die de laatste vier jaar een vast onderdeel is van de Twente Asperge Tour en veel enthousiaste deelnemers kent uit de 14 gemeenten in Twente. Na het succes van vorig jaar, ook dit jaar verder uitgebreid met het Twente Asperge Terras en is bedoelt voor chef-koks van bistro | restaurants met een aantrekkelijk terras. Zij werden uitgedaagd om een aantrekkelijk koud aspergegerecht te preparen, die op hun eigen terras inclusief een glaasje wijn of speciaalbier voor maximaal Euro 15,- geserveerd kan worden tot St. Jan op 24 juni a.s.

Een deskundig proefpanel van maître sommeliers, chef-koks en overige deskundige proevers uit de culinaire wereld heeft zich afgelopen maandag weer achter gesloten deuren gebogen over de ingezonden hammen, wijnen, salades en aspergegerechten. De competitie is weer gestreden en de winnaars werden na het Verkiezingsdiner rond de klok van 20.30 uur in Restaurant de Blanckenborgh in Haaksbergen door organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs uit Delden in het zonnetje gezet.



De winnaars op een rij:

Twente Asperge Ham 2018
Goud : Keurslagerij Roetgering in Enter
Zilver : Slagerij Kastelein in Diepenheim
Brons : Slagerij Bram Knol in Wierden

Twente Asperge Salade 2018
Goud : Poelier Ten velde in Almelo
Zilver : Ivo Busscher in Lonneker
Brons : Keurslager Gerben Kamphuis in Hellendoorn

Twente Asperge Wijn 2018
Goud : Elhorst Wijnen in Oldenzaal met een riesling trocken van Georg Gustav Huff 2016, Rheinhessen | Duitsland
Zilver : Twents Genot Wijnen & Dranken in Haaksbergen met een Esporao reserva 2016, Alentejo | Portugal
Brons : Slijterij/Wijnhandel 'De Smörre' in Oldenzaal met een Feudo Montoni 2017, Grillo - Sicilia | Portugal

Twente Asperge Terras 2018
Goud : Restaurant De Blanckenborgh in Haaksbergen
Zilver : Beiaards Bistro in Enschede
Brons : Bistro Kees - Culinaire Beleving in Hengelo

Na deze Verkiezingen kunnen zowel toeristen als Twentenaren de komende zeven weken nog volop genieten van vele activiteiten op het gebied van asperges uit Twente. De activiteiten variëren van proeverijen, lunches, diners, streekmarkten, bezichtigingen van Kastelen en Landhuizen, Buitenplaatsconcerten, workshops en masterclasses in relatie tot asperges.


Uitgeroepen tot 'Beste Worstmakerij van Oost-Nederland 2018'

Tijdens de jaarbijeenkomst van Het Worstmakersgilde op 15 januari jl. is Slagerij Kastelein in Diepenheim uitgeroepen tot
'Beste Worstmakerij van Oost-Nederland 2018'. Vele collega's en vakgenoten waren hierbij aanwezig.

Vakman

Zoals het een vakman betaamt, geeft Rein Hofman de exacte receptuur van zijn topproducten niet prijs! Wel benadrukt hij dat men in de worstmakerij uiterst zorgvuldig te werk gaat. Zo is de worstmakerij ingericht volgens alle moderne eisen op het gebied van voedselveiligheid. Verder verwerkt men uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, kruiden en specerijen.

Strenge keuring

Bij de aangesloten slagerijen met eigen worstmakerij vinden elk jaar regelmatig, maar onaangekondigd, keuringen plaats van o.a. worsten en vleeswaren.
Hierbij wordt er gelet op de smaak, geur, versheid, malsheid en ambachtelijke kwaliteit van de zelfgemaakte producten. Daarnaast wordt er steekproefsgewijs een aantal producten beoordeeld op microbiologische voedselkwaliteit. Per gekeurd product wordt een aantal punten toebedeeld. Slagerij Kastelein heeft de meeste punten behaald in de regio Oost-Nederland!

Uitstekende producten

Het maken van de lekkerste eigengemaakte worsten en vleeswaren staat bij Slagerij Kastelein hoog in het vaandel. Voor Rein Hofman en zijn team is deze prijs dan ook erg belangrijk. “Wij doen elke dag ons best om onze klanten te voorzien van de beste producten die wij maken in onze worstmakerij. Deze prijs is een bekroning op ons werk. Natuurlijk is iedereen uitgenodigd om onze heerlijke producten zelf te komen proeven!”


2x goud bij Twente Wild Tour 2017

2x Goud voor Gildeslager Kastelein in Diepenheim en Zilver en Brons voor Poelier Le Coq in Goor op de Verkiezing Twente Wild Paté-Peper-Wijn-Burger 2017

Afgelopen donderdag 2 november werd er voor de vijfde keer in successie tussen ambachtelijke slagers, poeliers, wijnhandelaren en chefkoks in vijf wedstrijd categorieën gestreden om de titel ‘Twente Wild Paté-Peper-Wijn-Burger 2017’. Deze Verkiezing maakt deel uit van de Twente Wild Tour die door JR Wijn en Spijs uit Delden georganiseerd wordt. Een deskundig proefpanel van gelouterde chefkoks, maître-sommeliers en fijnproevers sloten zich deze dag tussen twaalf en zes uur op in Kooktheater & Restaurant het Seminar in Zenderen

In de vijf wedstrijd categorieën - dit jaar wederom verrijkt met de categorie Twente Wild Burger (een wedstrijd voor professionele chefkoks op bistro niveau in Twente) - proefden en becommentarieerden zij de inzendingen in een voor – en finaleronde. Om negen uur werden de Gouden, Zilveren en Bronzen bekers en cadeaus uitgereikt aan de winnaars. 

In de categorie ‘Wildpate’
  • Goud voor Gildeslager Kastelein
  • Zilver voor Poelier le Coq
  • Brons voor Poelier ten Velde
In de categorie ‘Wildpeper’
  • Goud voor Gildeslager Kastelein
  • Zilver voor Poelier ten Velde
  • Brons voor Poelier le Coq

In de categorie ‘Wildpatewijn’
  • Goud voor Wijnhandel de Smorre
  • Zilver voor Wijnbar Vindom
  • Brons voor Wijnhal
In de categorie ‘Wildpeperwijn’,
  • Goud voor Wijnhandel de Smorre
  • Zilver voor Ter Braak Drankenhandel
  • Brons voor Elhorst wijnen
In de categorie ‘Wildburger’
  • Goud naar Maikel Beuving van Beiaards Bistro
  • Zilver naar Rutger Spijker en Mart Snoek van Restaurant Kir Royal
  • Brons naar Rien Mol van Restaurant Het Rheins

Organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs in Delden ziet samen met Said Maher en Jelle Wagenaar van Kooktheater & Restaurant het Seminar in Zenderen met plezier en tevredenheid terug op deze enerverende Verkiezingsdag.


Provinciekampioen NSM 2017

Op maandag 2 oktober jl. zijn tijdens de Noordelijke Slagers Manifestatie in Zwolle, de slagers vakwedstrijden gehouden.
Rein Hofman heeft in deze wedstrijd een enorm bijzondere prestatie neergezet. Met onze ambachtelijke producten is hij KAMPIOEN van Overijssel geworden!

Dit zijn onze bekroonde producten tijdens de vakwedstrijd:

  • Droge worst venkel
  • Italiano
  • Bakbloedworst
  • Winterbeenhem
  • Nagelholt
  • Rode kool schotel

Twente Asperge Tour 2017 - Zilveren prijzen gewonnen

De Twentse asperges stonden ook afgelopen woensdag weer centraal tijdens de Verkiezing van de
Twente Asperge Ham-Salade-Wijn-Terras-Sommelier 2017. Een competitie tussen wijnhandelaren, ambachtelijke slagers en groentespeciaalzaken die de laatste vier jaar een vast onderdeel is van de Twente Asperge Tour en veel enthousiaste deelnemers kent uit de 14 gemeenten in Twente.

Een deskundig proefpanel van maître sommeliers, chef-koks en overige deskundige proevers uit de culinaire wereld heeft zich afgelopen woensdag weer achter gesloten deuren gebogen over de ingezonden hammen, wijnen, salades, aspergegerechten en bijpassende wijn of speciaal bier. De competitie is weer gestreden en de winnaars werden na het Verkiezingsdiner rond de klok van 20.00 uur in Restaurant Het Seminar in Zenderen door juryvoorzitter Jeroen ter Wal en organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs uit Delden.

Met onze Aspergeham en Aspergesalade hebben wij tweemaal de tweede prijs gewonnen!


Kampioen Leverworst en bloedworstsoorten bij Nationale Slagers Vakbeurs 2016

Tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs, gehouden op 10 en 11 oktober 2016 in Amsterdam werden wij kampioen met onze 'Twentse bakbloedworst'. Het jurycommentaar is als volgt; "Schitterende bloedworst in zakeind. Bijzonder lekker. Vakmanschap." Wij zijn uiteraard erg trots op deze bekroning!
Maar dat is nog niet alles! Onze 'Filet de Ardenne', 'Italiano', 'Venkel droge worst' en 'Cranberry roompaté' werden bekroond met GOUD met ster! Ons 'Gebraden gehakt' en 'Cowboy vlees' behaalde een GOUD-en bekroning. 

Al onze ingezonden producten werden door een deskundige jury beoordeeld en bekroond. Om deze bekroning te krijgen moet het product voldoen aan een aantal strenge eisen en wordt het gekeurd op onder andere het aanzien, de kleur, consistentie, samenstelling en natuurlijk geur en smaak. De jury bestaat uit keurmeesters, deskundige worstmakers en leerlingen van het Slagers Vakonderwijs.
Wij nodigen u uit om ons bekroonde producten te komen proeven om uw eigen oordeel te geven!



Twente Asperge Tour

Dit jaar doen wij weer mee met de Twente asperge tour. De uitslag is nog niet bekend; deze zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Twente asperge tour 2014

Welke ham is het lekkerst bij asperges? En waar koop je een mooie wijn bij het witte goud? Donderdag 10 April 2014 was er een proeverij in het kader van de Twente Asperge Tour bij theehuis De Karmeliet in Zenderen. In het gezelschap van koks en sommeliers werden er 12 hammen geproefd, 10 wijnen en 4 bieren. Wat een vakmanschap en passie hebben slagers in de streek om van zoiets “gewoons” als ham wat moois te maken. En hoeveel variatie zat er in de aangeboden wijnen. Geweldig leuk om mee te maken!


Sponsoring

Wij sponsoren het 1e voetbalelftal van Diepenheim. Ieder jaar zorgen wij voor de kleding van het gehele elftal. Gert-Jan Veerbeek van Heracles was dit jaar aanwezig bij de uitreiking van de nieuwe shirtjes aan het eerste elftal van Diepenheim.

Zo helpen wij mee om te zorgen dat het voetbalelftal een goede prestatie neer kan zetten.


Slachtvisite bij “Erve Brooks”

Bij Saksische boerderij “Erve Brooks” in Gelselaar wordt de traditie van november slachtmaand nog steeds aangehouden. Sinds jaar en dag wordt op de derde woensdag in november, dit jaar op woensdag 16 november, een sfeervolle slachtvisite gehouden.

Vanaf 10.00 uur kan u slager Kastelein / Hofman uit naburig Diepenheim aan het werk zien en proeven van de bijzondere producten die de slager en “Erve Brooks” bereiden.

Als het varken geslacht en wel op de ladder hing, kwam de buurt (noaberschap) vroeger vetpriezen. Dat was niets anders dan het loven van het geslachte varken. Hoe dik het spel wel niet was en hoe prachtig de hammen. Al de lofuitingen van de buren moesten door de boer en de boerin worden beloond met een borrel. Gevolg was hoe meer borrels er geschonken werden, hoe luidruchtiger het varken werd geprezen. Een welkom uitje in de tijd waarin niet zoveel te feesten was. In sommige buurten, vooral in het oosten des lands, ontstond een competitie: wie heeft het dikste varken? Voor mooi en hard spek werd het varken gevoerd met roggemeel en dan wilde het eens gebeuren, dat het varken zo’n omvang bereikte, dat het niet meer door de deur kon.

De pootjes en de staart van het varken waren belangrijke ingrediënten voor een stevige pan erwtensoep (snert). Van de kootjes in de pootjes werden vroeger “snorrebotjes” voor de kinderen gemaakt. Eenvoudig speelgoed, waar gaatjes in het botje werden gebrand of geboord, een touwtje erdoor en het kind kon het botje laten snorren. Zelfs de blaas van het varken kende nog een tweede gebruik. Dit werd over een bus of een pot gespannen, een riet erdoor en klaar was de “foekepot”.

Bij de slacht van een varken werd er maar weinig weggegooid. Het bloed van het varken was het belangrijkste bestanddeel voor bloedbrood of bloedkoek. Het bloed werd vermengd met roggemeel en later gingen er soms ook nog kaantjes door. Van het mengsel werden stevige ballen gemaakt, die koel werden weggezet en in de weken daarna weer werden opgewarmd en gegeten. Machtig voedsel met voedsel met een bijzonder smaak. Het kopvlees werd gebruikt om hoofdkaas van te maken.

In samenwerking met Slagerij Kastelein/ Hofman uit Diepenheim.
Voor meer inlichtingen:
“Erve Brooks”
Broekhuisdijk 5
7275CB Gelselaar
telefoonnummer: 0545-481371
internet: www.erve-brooks.nl


Erik Nijenhuis geslaagd voor opleiding ‘Meester Worstmaker’

Tijdens de Jaarvergadering van Het Worstmakersgilde op 20 januari jl. heeft sportman van het jaar Epke Zonderland bekend gemaakt dat Erik Nijenhuis, werkzaam bij Slagerij Kastelein in Diepenheim, is geslaagd voor de opleiding ‘Meester Worstmaker’.

Meester Worstmaker

De opleiding ‘Meester Worstmaker’ is een initiatief van Het Worstmakersgilde en bedoeld om de vakkennis van de aangesloten leden op een nog hoger peil te brengen. Zo krijgt men nog meer inzichten als het gaat om het gebruik van grondstoffen, kruiden en specerijen. Elk onderdeel wordt met een theorie- en praktijktoets afgesloten. Erik Nijenhuis heeft alle toetsen glansrijk doorstaan. Vermeldenswaardig is dat slechts een select gezelschap jaarlijks aan deze opleiding mag deelnemen.

Vakman

De verkregen inzichten neemt Erik Nijenhuis zeker mee in de worstmakerij. Niet alleen komt dit de bereiding van het bestaande assortiment worst en vleeswaren ten goede, ook mag u rekenen op smakelijke innovaties. Meer in het algemeen is de worstmakerij van Slagerij Kastelein ingericht volgens alle hedendaagse eisen op het gebied van voedselveiligheid. Hier verwerkt men uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, kruiden en specerijen.

Het Worstmakersgilde

Net als bijna 175 collega-slagers is Slagerij Kastelein aangesloten bij Het Worstmakersgilde. De rode draad door de formule is authentiek vakmanschap. Heel regelmatig nemen de ondernemers op regionaal niveau een kijkje in elkaars worstmakerij. Zo wordt men continu gevoed met nieuwe recepturen en bereidingswijzen. Het resultaat ziet u in de toonbank: een groots assortiment smaakvolle vleeswaren, worst, traiteur en vleesspecialiteiten.


Kampioen tijdens Nationale Slagers Vakbeurs 2013

Tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs, gehouden op 23 en 24 september 2013 in Amsterdam werd Rein Hofman winnaar in de categorie 'Ovenschotels, maaltijden en maaltijdcomponenten' (junioren) en 'Leverworst- en bloedworstsoorten' (senioren).

Om deze bekroning te krijgen moet het product voldoen aan een aantal strenge eisen en wordt het gekeurd op onder andere het aanzien, de kleur, consistentie, samenstelling en natuurlijk geur en smaak. De jury bestaat uit keurmeesters, deskundige worstmakers en leerlingen van het Slagers Vakonderwijs.


Derde prijs voor Gildeslager Kastelein

Vianen, 16 januari 2012
Derde prijs voor Gildeslager Kastelein, Diepenheim bij landelijke

Verkiezing ‘Worstmakerij – Traiteur van het Jaar’

Tijdens de Jaarvergadering van Het Worstmakersgilde op 16 januari jl. heeft Gildeslager Kastelein de derde prijs behaald bij de verkiezing ‘Worstmakerij – Traiteur van het jaar’. Rob Geus, bekend van tv-programma ’De Smaakpolitie’ heeft deze prestigieuze prijs aan hem uitgereikt.

Vakman

Zoals het een vakman betaamt, geeft Gildeslager Kastelein de exacte receptuur van zijn topproducten niet prijs! Wel benadrukt Rein Hofman dat men in de worstmakerij uiterst zorgvuldig te werk gaat. Zo is de worstmakerij ingericht volgens alle moderne eisen op het gebied van voedselveiligheid. Verder verwerkt men uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, kruiden en specerijen.

Het Worstmakersgilde

Net als bijna 200 collega-slagers is Gildeslager Kastelein aangesloten bij Het Worstmakersgilde. De rode draad door de formule is authentiek vakmanschap. Heel regelmatig nemen de ondernemers op regionaal niveau een kijkje in elkaars worstmakerij. Zo wordt men continu gevoed met nieuwe recepturen en bereidingswijzen. Het resultaat ziet u in de toonbank: een groots assortiment smaakvolle vleeswaren, worst, traiteur en vleesspecialiteiten.

Onafhankelijke keuring.

Het afgelopen jaar is Gildeslager Kastelein diverse keren onverwachts gekeurd. Diverse producten – zowel vleeswaren, worst als ook traiteurartikelen zijn door een vakjury beoordeeld op o.a. geur, smaak en versheid. Bovendien heeft TNO Voeding deze producten microbiologisch gekeurd. Goed om te weten is dat de Gildeslager niet alleen staat voor smaakvolle, maar ook voor veilige en gezonde vleesproducten.


Kampioen tijdens Nationale Slagers Vakbeurs 2011

Tijdens de 26e Nationale Slagers Vakbeurs, gehouden op 7 en 8 november 2011 in Amsterdam werd Rein Hofman in de categorie 'specialiteiten en pates' uitgeroepen tot kampioen.

Hij behaalde deze prijs, met de alom bekende cranberrypaté. Verder werden diverse andere producten bekroond met GOUD.

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.